Őszi kirándulások Budapest környékén

Budapest környéki kerékpártúra érintve Sződligetet és Vác városát.

Fél napos kirándulás Budapestről Sződligetre és Vácra

Ez a blogbejegyzés egy fél nap alatt könnyen letudható kirándulásról szól. A túrát kerékpárral, vagy akár gyalogosan is meg lehet tenni, a posztban a kerékpárral kapcsolatos tudnivalókat helyezem előtérbe.

Sződligetet és Vácot érintő kerékpáros túra útvonal a Budapest-Nyugati pályaudvarról indul. Ezúttal a túra Sződligeten szállunk le, és a váci állomáson szállunk majd vissza a vonatra. Ez a főváros környéki kerékpáros túra kezdőknek is tökéletesen alkalmas, kb. 10km a kerékpáron megteendő táv. Sok kalóriát nem égetünk el a kirándulás során.
A főváros és Vác között közlekedő valamennyi vonaton lehet kerékpárt is szállítani. Többségben vannak az alacsony padlós szerelvények, így nagy eséllyel nem lesz probléma felpakolni a kerékpárt a szerelvényre.
Ezúttal az Sződ-Sződliget állomásnál kell leszállni. A peront elhagyva az Új utcán kezdődik a tekerés. Az aszfalt viszonylag hamar eltűnik, átadja helyét egy gödrökkel gazdagon ellátott kocsiútnak. Attól függően, hogy a Sződrákosi-patak melyik partján szeretnénk végighaladni (mi a jobb partot javasoljuk), vagy a patakon átívelő híd előtt, vagy utána kell letérni a földútról egy kb. vaddisznócsapás szélességű ösvényre, ami majd a patak partjára vezet.

A patak partján viszonylag széles földút vezet, bőven akad hely kerékpározásra. Kevesen járnak erre, erős forgalomra nem kell számítani, bőven van lehetőség arra, hogy háborítatlanul szívjuk magunkba a természet adta szépségeket. A patakparti szakasz nem túl hosszú, mindössze 1km-ről van szó.

Fishing lake
Sződligeti horgásztó őszi színekben

A hídnál érdemes átkelni, és bekukkantani a Sződligeti horgásztó kapuján. Nem véletlen hívják a helyiek Mesetónak a horgásztavat. A hely egészen rendkívüli hangulata a kapun kívülről is érződik. A bringatúra után lehet menni az legközelebbi horgászboltba felszerelésért utána bejelentkezni a Sződligeti horgásztavat kezelő egyesülethez. Kihalásos alapon lehet csak tagságot szerezni, mire kellő tapasztalatot szerez az ember, akár tagságot is nyerhet ehhez a horgásztóhoz.

Vissza a kerékpározáshoz: a horgászparadicsomhoz vezető hidat követően az első lehetőségnél el kell fordulni jobbra – az a földút visz minket majd a 2-es úthoz, ill. különböző civilizációs vívmányokhoz, lásd étterem, cukrászda, aszfaltút.

Szodliget marina
Sződligeti kikötő naplemente idején


A régi 2-es úton való pánikszerű átkelést követően nyílegyenesen vezet az utunk a kikötőhöz. Érdemes itt megállni egy fotóra, mielőtt jobbra fordulva elindulnánk Vác felé az EuroVelo6 utat követve.

Sződliget táblánál, illetve a Vác táblánál is akad lehetőség arra, hogy a kerékpárútról letérve megpihenjünk a Duna parton.

Mielőtt beér a kerékpárút Vácra érdemes egy kitérőt tenni az Ártéri tanösvényre is. Az 510m hosszú tanösvény bejáratát semmi nem jelzi, a patak felett átívelő híd előtt pár lépéssel kell lefordulni balra. Infrastruktúra nincs, amihez le lehetne kötni a kerékpárt, szóval csak ügyesen!

Ligeti-to in it's fall dress
Váci Liget-tó őszi pompájában

Az Ártéri tanösvényen kívül a Liget-tó is Vác kevésbé ismert látnivalói között van, ahol a száz színben pompázó fák tükröződnek a tó tükörsima vizén, a tó partján meg helyi horgászok vitatják meg az élet nagy fogásait.

Vác belvárosába érve a kompkikötőnél kezdődő fasor kívánkozik még az őszi fotók témái közé.

Rövid kockakővel borított kaptató után kis kitérő a Mihályi Pattisserie tortapultja felé, hiszen 9km kerékpározás után ez a minimum! Aztán a Főtérről nyílegyenesen vezet az út a pályaudvarra, ahol maximum fél órát kell várnunk egy Budapestre induló vonatra. Menetidő valahol 26-47 perc között szór.

A túrához tartozó térképet itt találjátok meg.
MÁV menetrend

Author: Behind Budapest

We are a small project launched by a bunch of highly motivated tourist guides from Budapest. In our blog posts we share our favourite places, hiking trails, bicycle trips, in and around Budapest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: